Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: Falska förhoppningar som handelsvara

2019-11-13

Den medicinska forskningen gör ständigt stora framsteg. Den har till exempel gjort det möjligt att transplantera organ och gett dödssjuka en ny chans till liv. Barnlösa som längtar efter ett barn kan idag bli hjälpta av olika tekniker och på senare tid har forskning kring stamceller väckt stora, men tyvärr ofta överdrivna förhoppningar om vilka sjukdomar som går att bota med hjälp av stamceller.

För samtidigt som de medicinska framstegen har hjälpt många patienter så har det öppnat upp för oseriösa aktörer som vill tjäna pengar på människors desperation och längtan.

Vilka är de som är beredda att betala enorma summor pengar för en stamcellsbehandling som sedan visar sig inte fungera och som ibland kan vara rent farlig? Vilka är det som driver de här stamcellsklinikerna? Och vilken effekt har detta på den evidensbaserade forskningen?

Vi intervjuar Susanne Lundin som är professor i etnologi vid Lunds universitet, och som i sin forskning har intresserat sig för de gråzoner som kan uppstå kring organ-, fertilitets- eller stamcellsresor.

Läs även: Förtvivlan styr medicinska resor

Text och intervju: EVA BARTONEK ROXÅ

Porträttfoto: TOVE SMEDS; Featurebild stamceller: iStock/Pablo_K