Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Kan ett plåster upptäcka cancer?

2019-05-24

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och malignt melanom är den cancersjukdom som ökar mest. Genom att utveckla ett plåster vill forskare vid Malmö universitet möjliggöra ett kostnadseffektivt och lindrigt diagnosverktyg.

Nästan varannan person som uppsöker sjukvården med potentiellt sjuk hud får genomgå ett mindre kirurgiskt ingrepp för att ta bort och få huden undersökt. Ibland helt i onödan. Biopsier kostar sjukvården många miljoner kronor per år, och innebär orolig väntan för patienterna. Nu arbetar forskarna på att få fram ett diagnosplåster som skulle vara billigare och ge svar direkt.

Fotograf: Håkan Röjder

– Vi tänker oss ett plåster eller motsvarande, som placeras på huden där man misstänker att cancer utvecklas, för att på så sätt samla molekylerna och analysera dem, säger Tautgirdas Ruzgas, professor vid Malmö universitet, som tillsammans med professorer Johan Engblom och Anette Gjörloff Wingren driver projektet med ytterligare forskarkollegor och industripartners.

Forskargruppen jobbar med att identifiera små molekyler, som kan analyseras endast på sjuk eller skadad hud, och inte på friskhud.

Plåstret underlättar

Forskargruppen är lite mer än ett år in i projektet, som avslutas hösten 2021.

– Vi hoppas att det ska bli mycket enklare att upptäcka hudcancer i ett tidigt skede, säger Tautgirdas Ruzgas.

Fokus är nu att förstå vilka nivåer av dessa små molekyler som ska tolkas som sjuk hud, skadad hud eller hudcancer. Forskarna arbetar med att etablera metoder för att analysera mycket låga koncentrationer av molekylerna på ett tillförlitligt sätt. Nästa steg är att undersöka patientprover.

Målet är att ta fram en prototyp redo för kliniska tester.

Text: ELLEN ALBERTSDÓTTIR