Ny migränmedicin blockerar attacken

Share |

För 25 år sedan mätte den då 37-årige läkaren Lars Edvinsson vilka molekyler som utlöses vid primär huvudvärk. Den enda som frisattes var signalsubstansen CGRP . I år väntas hans nya migränmedicin, som blockerar just detta ämne, bli godkänd av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA .

– Det är en stor ära. I fjol godkändes blott tolv nya mediciner av den klassiska typen i USA. Och under 90-talet trodde få eller ingen på att vår upptäckt skulle kunna blockera migränattacker, säger Lars Edvinsson, idag professor vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Ämnet CGRP frisätts vid migrän

Han arbetade först med grundforskning om primär huvudvärk och gick sedan vidare till mätningar i blodet under migränanfall. Studierna visade att den enda substans som frisattes var budbärarmolekylen CGRP (calcitonin gene-related peptide).

– Den fungerar som en försvarsmolekyl som utlöses vid huvudvärken. Därmed visar den också att smärtnerven är aktiv och att en migränattack är nära förestående eller har kommit i gång.

Blockera CGRP för att förhindra migränattacken

Men det går att blockera signalen och förhindra attacken. I studier på totalt 3 000 individer har Lars Edvinsson och hans kollegor visat att CGRP-blockerare ger lika hög effekt mot migränen som de triptaner som används i dag.

Inte nog med det. Medan Imigran och andra migränmediciner ger biverkningar i form av tryck över bröstet, förhöjt blodtryck eller hjärtklappning ger CGRP inte fler biverkningar än sockerpiller.

Till skillnad från de kärlsammandragande triptanerna i dessa mediciner kan CGRP-blockerare därför också ges till personer med högt blodtryck och hjärtkärlbesvär. Det är en viktig fördel, eftersom uppemot en fjärdedel av alla vuxna svenskar har högt blodtryck.

Alternativ till dagens migränmedicin

För ett tjugotal år sedan revolutionerade dagens läkemedel mot migrän tillvaron för personer som plågas av sjukdomen. För stora grupper ger de dock ingen effekt. Andra, som inte har några kända riskfaktorer, kan enligt Läkemedelsverket få oväntade hjärtkärlbesvär när de börjar ta medicinen.

Migränmedicinen från Lars Edvinssons forskargrupp är därför ett välkommet alternativ. Men vägen fram till en färdig produkt har varit lång.

– De första försöken misslyckades eftersom det då aktuella läkemedelsföretaget inte lyckades ta fram en medicin i tablettform, berättar Lars Edvinsson.

Läkemedelsframställning är nämligen också beroende av goda kemister. Men nu finns CGRP i form av piller, och i slutet av detta år hoppas forskargruppen i Lund få det amerikanska godkännandet.

– Det betyder i så fall att medicinen kan finnas i handeln 2011, säger Lars Edvinsson.

Text: PER LÄNGBY

Lars Edvinsson och Hilda Ahnstedt

Lars Edvinsson och Hilda Ahnstedt. Foto: Roger Lundholm

9 kommentarer till “Ny migränmedicin blockerar attacken”

 1. Gun Asklöf skriver:

  Är primär huvudvärk samma som s k spänningshuvudvärk?CGRP-
  molekylen utlöses ju tydl även vid primär huvudvärk.Ofta har man ju svår spänningshuvudvärk samtid. med migrän.Hjälper CGRP-blockeraren även mot spänningshuvudvärken?

  Vänlig hälsning Gun Asklöf

  • Nina Hult skriver:

   Primär huvudvärk innehåller många olika diagnoser; den största grupperna är (1) spänningshuvudvärk, (2) migrän, (3) läkemedelsutlöst huvudvärk, m m. CGRP är inte involverat i spänningshuvudvärk och således kommer troligen inte den nya medicinen att ha effekt vid spänningshuvudvärk. Fas III o IV studier har visat att den nya CGRP receptor blockeraren har effekt vid migränanfall (den har enbart studerats vid migrän).

   mvh Lars Edvinsson

 2. Anonym skriver:

  Det här låter ju helt underbart! Är medicinen ni utvecklar en man tar förebyggande och kontinuerligt eller sn man tar när man känner att attacken är på gång? Artikeln var ju skriven för ett drygt år sedan, vet ni mer nu om när medicinen är på marknaden?

  Vänlig hälsning / Elin

 3. Anonym skriver:

  Hej Lars,
  jag är en läkarstudent från Uppsala som undrar om detta läkemedel har kommit ut på marknaden och vad det isådana fall heter? Jag har stött på många patienter med migrän som inte tycker triptanerna fungerar väl och vill därför kunna tipsa om läkemedlet som ni forskat fram.
  mvh Sara

 4. Eva Bartonek skriver:

  Lars Edvinsson svarar:
  Läkemedelsbolaget avser att inom de närmaste månaderna lämna in medlet till FDA i USA för registrering. Jag ser fram emot detta.

  Medlet har provats i flera dubbelblind studier och tas när man får ett migrän anfall. Den har fungerat mycket bra.
  Om du vill läsa mer om det så finns en artikel av L Edvinsson och M Linde i the Lancet 2010 som ger en översikt om de kliniska studiernas resultat.

  Hälsningar
  Lars

 5. Gunilla skriver:

  Undrar om ni vet när läkemedlet kommer ut på svenska marknaden. Blir det 2011 eller senare. Vad kommer produkten att heta? Har en dotter som inte blir hjälpt av sedvanlig medicinering, vare sig triptaner eller förebyggande och längtar efter denna medicinen.
  MVH
  Gunilla

 6. Marie skriver:

  Underbart!!! Har medicinen kommit ut i Sverige(idag den 28/-2012)?? Vad heter medicinen?Finns den på apoteket ? Jag reagerar på ljus,lukt och har lidit av detta sedan barnsben.HEMSKTHar faktiskt aldrig tagit någon annan migränanfall,då jag ja…som liten bara accepterat detta ,är idag 46 år.Så nu på senare år tänkte jag att jag måste fåtag på något som kan hjälpa mig.Kan man få kräkningssymtom av den nya medicinen? tacksam om svar så fort ni läser detta .vänliga hälsningar Marie

 7. Lars Edvinsson skriver:

  När den senaste kliniska studien blev klar fann man att 3 patienter fått förhöjda leverenzym av telcagepant (1 promille av försöksindividerna). Företaget har därför gjort en paus och funderar på att gå vidare med en annan snarlik molekyl. Detta gör att det blir en fördröjning innan denna typ av läkemedel kommer ut till allmänhetens bruk. Dessutom pågår nu kliniska tester av CGRP receptor antagonister som andra läkemedelsbolag tagit fram. Så framtiden ser ljus ut men vi är inte framme vid en tablett som man kan köpa på apoteket ännu.
  mvh, Lars

 8. Malin skriver:

  TYPISKT!!!
  Som jag har väntat och hoppats på denna medicin,,har hormon och stressmigrän sedan 25 år tilb, är nu 40 och har testat ALLT ,,hörde senaste rön om Ph- kalk Om att man kunde få bukt på migrän med hjälp av detta,, finns det studier på detta,, man greppar varje halmstrå som finns,, tips tack,, har tom övervägt op av hysterektomi för att ev få bort hormonerna,, tror någon att detta kan hjälpa,, tusan att detta medel dröjer,, men vi väntar !!!

FAKTA OM migrän

Var sjunde svensk, eller 1,3 miljoner personer, lider av migrän. Det innebär att de vid minst fem tillfällen under livet haft migränattacker som varat i upp till fyra timmar under tre dygn.

Migrän är vanligast i 40-årsåldern, men dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män. 10-15 år senare har förekomsten av migrän halverats i den kvinnliga gruppen så att den i stort sett motsvarar männens. Med stigande ålder avtar attackerna ytterligare för båda könen.

Var femte individ upplever en förkänning av migrän i form av en aura som ger flimrig syn eller domning i handen. För övriga slår attacken till direkt.

Förutom intensiv huvudvärk blir de ofta illamående och känsliga för ljus och ljud. Det finns de som inte ens klarar en lätt beröring av håret.

Migrän beror troligen på en obalans i hjärnans celler. Hjärnan reagerar mot stress och anfallet utlöses för att skydda hjärnan för ytterligare press.

migrän

RELATERAT MATERIAL

Läs mer

Unik molekyl ger ny medicin mot migrän

Sjukvårdsrådgivningen om migrän

Sjukvårdsrådgivningen om läkemedel vid migrän

Vårdguiden om migrän

Svenska migränförbundets hemsida

Vetenskaplig information

Nytt migränläkemedel i slutstadietLäkartidningen23 april 2010

New drugs in migraine treatment and prophylaxis: telcagepant and topiramateThe Lancet 22 april 2010

CGRP-receptor antagonism in migraine treatmentThe Lancet 20 december 2008

Telcagepant provides new hope for people with migraineNature Reviews Neurology 5, 240-242 (May 2009)

Webb-tv

Vad är migrän?

Tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa

Artikeln är tidigare publicerad i tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2010. Den är tematisk och kommer ut två gånger per år. Mer om tidskriften

Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2010

Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2010 (pdf 1,4 MB)Tema: Läkande medel

Innehållsförteckning för samtliga artiklar i det senaste numret

Loggor - Region Skåne, Lunds universitet

Aktuellt om vetenskap & hälsa - populärvetenskapligt om medicinsk forskning från Lunds universitet och Region Skåne

Om webbplatsen
Om tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa

Artiklar i fokus

Havre – mer än bara gröt
Havre – mer än bara gröt
äldre
Multisjuka äldre har större risk för depression
Många äldre faller i onödan
Många äldre faller i onödan
äldre man får läkemedel
Fler eller färre läkemedel till äldre efter sjukhusvård?

Vad forskar du om?