Magmedicin framtidens medel mot ångest

Share |

Professor Bodil Ohlssons upptäckter kan på sikt leda till en medicin mot svåra magsmärtor, något som drabbar mellan 10 och 15 procent av svenska folket. Kanske kan det också bli en må bra medicin mot ångest.

Bodil Ohlsson

Bodil Ohlsson har visat att ett amningshormon kan minska smärtan vid IBS. Foto: Roger Lundholm

– Vi har studerat två peptider, två hormon i magtarmkanalen, förklarar hon. Det ena är oxytocin som frigörs vid barnafödande för att driva ut barnet och vid amning för att mjölken ska rinna till. Men peptiden är även en signalsubstans mellan celler i tarmsystemet, säger Bodil Ohlsson verksam vid Gastrokliniken på Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

Hon lyckades visa att oxytocin minskar smärtor hos patienter som lider av IBS, irritable bowel syndrome, åtminstone när den ges som nässpray. Och inte nog med det, oxytocinet var dessutom antidepressivt.

IBS är återkommande besvär av smärta eller obehag i magen och är vanligast bland kvinnor. De förekommer ofta, minst tre gånger varje månad. Magbesvären kan bestå av såväl förstoppning, gasspänning som smärta, magknip och diarré.

Flera läkemedelsföretag håller på med studier för att se om oxytocinliknande substanser i form av tabletter kan ges mot IBS och eventuellt mot ångest. Ett av dem har redan lämnat in patentansökan baserad på Bodil Ohlssons forskning.

Den andra peptiden hon studerat är gonadotropinfrisättande hormonet GnRH (Gonadotropin-releasing hormone). Hormonet finns i hälften av tarmens nerver.

– Upprepade försök med provrörsbefruktning kan ge fruktansvärda magsmärtor, vi tror att det är GnRH som vållat dem, berättar Bodil Ohlsson. Tre fall av samband mellan detta hormon och svårartade motorikstörningar i tarmen är kända från Malmö.

Denna andra peptid håller för närvarande två av hennes doktorander på att forska kring. En disputerar om ett år.

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND

En kommentar till “Magmedicin framtidens medel mot ångest”

 1. anna andersson skriver:

  Hej
  Min stora fråga är om det är ärftligt med IBS, jag har haft min IBS diagnos i ca 15 år och har mina skov till och från. Men nu är det så att min son har fått problem med sin mage ( han är under utredning på barnkliniken), jag kan se när han har sina smärtor att det är det samma som mig. Han får svåra smärtor och blir jätte svettig och oftast diarré, och efter en mag Attac blir han helt slut.
  Jag hoppas av hela mitt hjärta att det inte är så, efter som mina läkare har sagt att det inte finns något att göra med mig och att jag lär lära mig leva med det, har inget förtroende för mitt sjukhus sen många år, har inte varit dit sen dom sa åt mig att leva med smärtan. Hade en jätte bra läkare för 10 år sen men tyvärr flyttade han till ett annat län, som för tillfället inte tar i mot patienter från andra län. Under hela min graviditet var jag bra, väldigt underligt ?
  Men frågan är det ärftligt ??
  Tacksam för svar.
  mvh Anna Andersson

  Rickard Ekesbo svarar här kort på frågan om IBS kan vara ärftlig:

  Hej!
  IBS är multifaktoriell, dvs har olika orsaker; ibland en kombination av flera. Det går inte att säga att dessa är ärftliga men eftersom IBS också är kopplat till kosthållning, speciellt under tidiga år, finns det en familjär komponent och i på princip alltså en ökad risk inom samma familj. Erfarenhetsmässigt mer på den kvinnliga sidan. Det är dock viktigt att förstå att detta inte är genetiskt.
  Mvh
  Rickard

Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2012

TIDSKRIFTEN AKTUELLT OM VETENSKAP & HÄLSA

Artikeln är tidigare publicerad i tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2012. Den är tematisk och kommer ut två gånger per år. Temat för det senaste numret är Ont i magen.

Bläddra i tidskriften på skärmen

Ladda ner Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2012. Tema: Ont i magen (pdf)

Innehållsförteckning och länkar till samtliga artiklar i det senaste numret

Mer om tidskriften

mag-tarmkanalen

Illustration: Carin Carlsson

RELATERAT MATERIAL

Läs mer

Magkänsla vid vårdcentralen i Dalby

Fakta om IBS - känslig tarm

Sjukvårdsrådgivningen 1177.se om ont i magen

Sjukvårdsrådgivningen 1177.se om IBS

Mag- och tarmförbundet om olika sjukdomar i mage-tarm

Vetenskaplig information

Bodil Ohlsson är professor vid Medicinska fakulteten Lunds universitet och dessutom kliniskt verksam vid Gastrokliniken på Skånes universitetssjukhus. Bodil Ohlsson är därtill ordförande i Svensk Gastrologisk förening.

Läs mer om Bodil Ohlssons forskning: Diabetes påverkan på magtarmkanalen

 

Loggor - Region Skåne, Lunds universitet

Aktuellt om vetenskap & hälsa - populärvetenskapligt om medicinsk forskning från Lunds universitet och Region Skåne

Om webbplatsen
Om tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa

Artiklar i fokus

Många äldre faller i onödan
Många äldre faller i onödan
äldre man får läkemedel
Fler eller färre läkemedel till äldre efter sjukhusvård?
äldres händer
Att inte svika i livets sista skede
Omvårdnad av äldre
Ett värdigt liv och ett värdigt slut – Tema äldres hälsa del 2

Vad forskar du om?