Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Forskningens dag 2017

Forskningens dag 2017 hölls den 7-8 november. Se webbsändningen.

Årets tema Solen på gott och ont drog fulla hus i både Malmö och Lund, ca 800 personer kom och lyssnade. Nu har du också chansen att se det.

Att utsätta sig för för mycket sol kan vara farligt, men att undvika solljuset helt kan vara ännu farligare. Vad gör solljuset med vår hud, vårt skelett och våra inre organ? Hur mycket sol behöver vi för att hålla oss friska?

Träna dina melanocyter! Christian Ingvar informerade om riskerna med att åka direkt från ett solfritt Sverige till Thailand eller Sydeuropa, träna din hud långsamt och undvik att bränna dig (se kapitel 5).

Hudcancer är en farlig sjukdom som drabbar fler och fler. Hudläkare Kari Nielsen  berättade om vad det är som är farligt i solens strålar och presenterade hur vi bäst kan skydda oss,  (se kapitel 6).

Men solen är också nödvändig, den ger oss bland annat det livsviktiga D-vitaminet som gör oss friskare. Johan Malm berättade att förr i tiden kunde man sätta ut barn i burar för att de skulle få lite sol på sig (se kapitel 7).

 

 

 

 

 

 

 

Solens strålar är alltså på samma gång farliga som livsviktiga. Forskning visar att folk som är ute i solen har en längre medellivslängd än de som undviker den. det gäller alltså att utsätta sig för solen i lagom doser. Håkan Olsson berättade om vad som är lagom, (se kapitel 11).

I samband med Forskningens dag så bjöds det på prova-på-stationer. Här kunde man bland annat få sin hudfläckar kollade av hudläkare, träffa patientföreningar och hhöra om en ny uppfinning som handlar om att använda solens strålning för att rena vatten (se pausreportaget).

Vetenskapliga arrangörer är: Kari Nielsen, Håkan Olsson och Christian Ingvar. 

Lyssna på podden Går det att sola säkert?:

 

Se filmen: Solens roll i universum:

 

Se filmen: Medicinsk ljusbehandling härmar solens goda egenskaper

 

Se filmen: D-vitaminbrist hittas med avancerad analysmetod