Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Fångar flaskhalsar på akuten

2016-01-22

Nu ska sjukvården få bättre koll på hur patienter rör sig efter att de kommit till akutmottagningen. Ett nytt forskningsprojekt vid forskningsinstitutet MAPCI på LTH och Lunds universitet ska mäta patientflödet mellan akutmottagningen och röntgenavdelningen på Skånes universitetssjukhus, med syftet att förbättra genomströmningen och därigenom kvaliteten för patienterna.

Efter att personer idag anländer till akutmottagningen är det ingen som egentligen vet hur länge patienter befinner sig i väntrum, undersökningsrum och på andra ställen. Genom forskningsprojektet TagOn ska patienterna förses med ett armband som anonymt positionerar dem.

Inomhus fungerar GPS-systemet dåligt och positioneringen av Bluetoothförsedda armband sker därför med hjälp av mobila Bluetoothenheter som monteras i taket. Utrustning och grundsystem kommer från Sony Mobile och kundanpassningar görs av Knowit.

Mindre väntetid – mer vårdtid

Informationen sammanställs i datormolnet, där forskare både i realtid och i efterhand kan dra slutsatser om hur flödet ser ut samt eventuella förbättringsmöjligheter.

– Tanken är att förstå hur patienterna rör sig mellan de olika rummen och identifiera var det finns eventuella flaskhalsar. Målet är att optimera värdeskapande tid för både patienter och personal, samt optimera mottagande och vård, säger Fredrik Nilsask, projektledare på MAPCI.

Initialt håller systemet enbart koll på hur patienter rör sig, men ett tänkbart utvecklingsscenario är att även låta armbanden mäta exempelvis puls och blodtryck, och larma om något drastiskt plötsligt sker. I sådana fall kommer systemet dock inte att vara anonymt.

Idag spåras utrustning

Projektet har redan dragit igång, men än så länge är det enbart sjukvårdsutrustning som positioneras. De första testerna på patienter kommer att göras senare under vintern.

– Det är vanligt att man ibland inte vet var en viss utrustning befinner sig när man behöver den. Att kunna spåra utrustningen online kan spara tid, säger Fredrik Nilsask.

En nyhet från Lunds Tekniska Högskola