Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Fakta om öroninflammationer

2013-06-03
öra
Foto: Colourbox

Hos små barn som inte själva kan berätta om var de har ont, kan det ibland vara svårt att veta om det är en öroninflammation eller inte. Barnet kanske bara gråter och gråter, och vill inte äta.

En barnläkare eller distriktsläkare kan då undersöka barnet och utesluta andra besvär. Inom 24 timmar ska vården alltid erbjuda möjligheten att besöka läkare inom 24 timmar för att rätt diagnos ska kunna ställas. 

Ibland kan det, särkilt hos de små barnen, vara svårt att ens se trumhinnan och då kan man i vissa lägen behöva ta hjälp av en öronspecialist som har större vana och bättre utrustning för att ställa diagnos.

Vanligt hos små barn

En akut öroninflammation orsakas av virus eller bakterier, och ger en infektion i mellanörat där det bildas var.

Öroninflammationer är den vanligaste bakterieinfektionen hos barn och nästan alla barn råkar någon gång ut för det. En del oftare än andra, och hos dessa barn kan öroninflammationerna följa tätt på varandra. De barn som får återkommande öroninflammationer är ofta små när de drabbas första gången – runt ett halvår. Efter tvåårsåldern brukar besvären för det mesta ha blivit lindrigare.

För det mesta läker en öroninflammation ut av sig själv, men i en del fall behövs antibiotika. För att minska problem med antibiotikaresistens får i regel bara barn under ett och över tolv år antibiotika.

Läs mer om öroninflammationer på sjukvårdsrådgivningen 1177.se

När behöver man söka vård?

Ta kontakt med BVC eller din vårdcentral om barnet har ont i örat trots smärtstillande medel eller om det rinner vätska ur örat. Det räcker oftast att vänta till nästa dag om barnet insjuknat på kvällen. Kontakta sjukvården direkt om barnet är slött, inte vill dricka, blir svullen bakom örat eller stel i nacken.

Tips som kan lindra för barnet:

  • Höj huvudändan på sängen för att minska svullnaden i näsan och öronen. Då kan det göra mindre ont.
  • Febernedsättande/smärtstillande läkemedel om barnet mår märkbart dåligt av febern, till exempel har ont i kroppen, är gnälligt, äter och dricker sämre, sover dåligt eller har svårt att komma till ro på kvällen. Tänk samtidigt på att små barn lätt får feber som en del av kroppens försvar mot infektioner, och är i regel inte något som är farligt.

Läs mer i broschyren ”När ditt barn blir sjukt” från Smittskydd Skåne

När bör man söka vård hos en öronspecialist?

  • Öronbarn, med återkommande infektioner.
  • Om det uppstår komplikationer i samband med öroninflammationer.
  • Under ett år är det svårt att ställa diagnos eftersom barnen kan ha trånga örongångar. Om det behövs kan då en öronläkare hjälpa till att ställa diagnos.

Text: NINA NORDH

Källa: Marie Gisselsson-Solén, öronläkare vid SUS och Frida Enoksson, öronläkare vid Helsingborgs lasarett