Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Få svar på dina frågor om plötsligt hjärtstopp

2014-10-28

Vad händer med hjärtat och hjärnan vid plötsligt hjärtstopp?
Vilka insatser räddar liv och hur blir livet efter?

Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och i världen och innebär att hjärtats pumpförmåga upphör. Alla organ i kroppen behöver ständig tillförsel av syre men hjärnan är mest känslig och klarar sig bara i några få minuter utan syre, innan skada uppstår.

Förbättringar i hjärt-lungräddning och avancerad sjukvård under det senaste decenniet har medfört att dubbelt så många överlever och med god livskvalitet. Tidiga insatser är avgörande. Upphävd cirkulation är en katastrof för hjärnan och för varje minut som går minskar chanserna till överlevnad med 10 %.

Det är frågor som du får svar på vid årets Forskningens dag den 4 och 5 november. Dessutom kan du ställa dina frågor direkt till forskarna från Lunds universitet och Region Skåne i vår frågelåda som öppnar i dag och håller öppet två veckor framåt.

FRÅGELÅDAN ÖPPNAR 28 OKTOBER!

frågetecken

En vecka innan och en vecka efter Forskningens dag kommer du ha möjlighet att ställa dina frågor om forskning kring plötsligt hjärtstopp direkt till våra forskare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

Länk till frågelådan hittar du här

 

FÖRELÄSNINGAR, PROVA PÅ, FILMER OCH SAMTAL

Forskningens dag äger rum i Malmö på kvällen den 4 november och i Lund på eftermiddagen den 5 november med samma program båda dagarna. Arrangemanget kan även ses på webben, direkt den 5 november och i efterhand.

En timme innan programmet börjar har vi öppet hus där du som besökare själv kan testa hjärtlungräddning på träningsdockor och få information om hjärtstopp.

Varmt välkommen till ett spännande arrangemang som är öppet för alla! Deltagande är kostnadsfritt och ingen anmälan krävs.

Ladda ner inbjudan som pdf