Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Få igång cirkulationen först

2014-11-04
hjärtstartare
Foto: Roger Lundholm

Innan hjärtstartare används måste cirkulationen ha kommit igång med hjälp av hjärtmassage. Annars är det som att ”starta en bil utan bensin” berättar Stig Steen som är överläkare och professor vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

– Tidigare har man trott att när hjärtat stannar så avstannar också all cirkulation av blodet direkt. Det vi fann för ett tiotal år sedan är att cirkulationen till viss del fortsätter ungefär fem minuter efter ett hjärtstopp.

Stig Steen berättar att det som händer efter ett hjärtstopp är att blodet ansamlas i höger hjärthalva som blåses upp som en ballong.

Stig Steen. Foto: Roger Lundholm
Stig Steen. Foto: Roger Lundholm

– Skulle man sätta in en hjärtstartare direkt kan man få igång en fin sinusrytm i hjärtat – men ingen cirkulation, säger Stig Steen. Det man därför måste göra är att först massera tillbaka blodet till artärsidan. Därefter kan man använda en hjärtstartare.

Forskargruppens rön publicerades i början av 2000-talet, och sedan dess har riktlinjerna för hur hjärtstartare ska användas ändrats.

Stig Steen har också varit med att utveckla en maskin för mekanisk hjärtmassage, LUCAS (Lund University Cardiopulmonary Assist System).  Det är en maskin som fästs på bröstkorgen och som både kan trycka ner bröstkorgen och dra tillbaka den till sitt utgångsläge. LUCAS finns numera spridd över hela världen som ett hjälpmedel vid hjärtstopp.

Text: NINA NORDH