Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Att välja lampa inomhus

2011-06-07
LED-lampa
LED-lampa. Foto: Flickr, Karl Baron.

De nya lampor som har kommit som ersättare för de gamla glödlamporna varierar mycket i ljuskvalitet. Spridningen och ljusets styrka varierar, ljusfärgen kan variera från gult till blått ljus och det varierar också hur snabbt lamporna tänds.

För att man som konsument ska kunna hitta rätt lampa för rätt ändamål finns det sedan i slutet av 2010 regler om hur förpackningarna ska vara märkta.

De nya reglerna i korthet:

  • Ljusflöde – mäts i lumen
    Förr användes effekten i watt som ett mått på hur starkt en glödlampa lyste. För de nya ljuskällorna fungerar inte detta utan numera mäts ljusflödet i lumen. Som ett exempel motsvarar en 40 W glödlampa 432 lumen i en lågenergilampa/lysrörslampa, 410 lumen i en halogenlampa, och 470 lumen i en LED-lampa. Lumen förkortas lm.
  • Färgtemperatur
    Om ljuset upplevs varmt eller kallt anges i Kelvin (K). En låg färgtemperatur ger ett varmare ljus med mer röda färgtoner, medan en hög färgtemperatur ger ett kallare mer blåaktigt ljus. Exempel på färgtemperaturer: solljus mitt på dagen 5500 K, en glödlampa 2700 K, lysrör 2700-6500 K.
  • Färgåtergivningstal
    Ljusets förmåga att återge färger på ett naturligt sätt anges i Ra. Dagsljus och halogenlampor har Ra = 100. De lampor man använder inomhus bör inte ligga under Ra = 80.

Dessutom ska det finnas information om bland annat lampans livslängd, hur snabbt lampan tänds och om den kan användas i en dimbar lampa.

Text: NINA HULT

Källa: Energimyndigheten