Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

3D-kamera med bättre vinklar för både patient och forskning

2016-02-04

En ny kamera med tolv linser gör stor nytta för både patienter och forskare inom käkkirurgin i Lund såväl som plastikkirurgin i Malmö. 3D-tekniken, som skonar patienterna från röntgen med fulldos, pendlar nämligen mellan städerna i taxi för maximalt utnyttjande.

KAK_3dkamera_collage
”Det finns stora möjligheter till att digitalisera processen ännu mer framtiden, till exempel genom att 3D-printa mellanlägg och skelettdelar”, säger Martin Bengtsson.

 

Kameran köptes in för över ett år sedan, men det är först nu linserna börjat gå varm på riktigt berättar övertandläkare Martin Bengtsson.

– Nu är vi verkligen på banan. Utrustningen är ny för sin sort och ganska komplex och därmed blir det en liten startsträcka innan allt faller på plats.

Planerar operationer framför datorn

På Käkkirurgimottagningen i Lund används 3D-kameran på patienter där delar av ansiktsskelettet behöver flyttas, till exempel vid grava bettfel. Martin Bengtsson och hans kollegor gör ungefär 150 sådana ingrepp om året, främst på patienter i 18–19-årsåldern som precis växt färdigt.

Tolv linser förevigar patientens ansikte och sekunderna senare dyker det upp i 3D på en datorskärm. Inne på sitt kontor slår Martin Bengtsson sedan ihop bilden på mjukdelarna med en röntgenbild på skelettet. Därefter är det fritt fram att börja planera inför en operation.

– Det kan handla om att flytta på skelettdelar eller bygga upp nya delar av en käke på exempelvis tumörpatienter. I början tog det en hel dag att modellera, men nu tar det kanske en halvtimme innan jag är nöjd, säger Martin Bengtsson.

Undviker höga stråldoser

En stor fördel med 3D-kameran, utöver att den är väldigt exakt, är att den möjliggör en minskad stråldos för patienterna vid röntgenundersökningar.

– Det är givetvis en stor fysiologisk vinning med det. När vi inte hade den här kameran krävdes röntgen med fulldos datortomografi vilket är ganska kraftfullt. Nu kan vi i stället ta mjukdelarna med 3D-kameran.

Även forskningen gynnas av den nya tekniken, berättar Martin Bengtsson.

– Det är ett stort lyft. Nu för tiden hindras vi inte av strålrisken. Vi kan studera mycket av vad en rejäl röntgen kan erbjuda med den här kameran, utan att riskera hälsan för någon.

Åker taxi mellan städerna

En annan fiffighet med kameran, som kostade 500 000 kronor att köpa in, är att den går att flytta. För att utnyttja skattemedlen på bästa sätt pendlar kameran med taxi mellan käkkirurgin i Lund och plastikkirurgin i Malmö varannan månad.

– Det kanske låter lite udda men på så sätt få vi bra effekt på kameran och den kan komma många fler patienter till gagn, säger Martin Bengtsson.

Text: AXEL JÖNSSON