Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

”Se sömnen som ett njutningsmedel”

2011-06-07

Har du svårt att sova på natten? Du är inte ensam.

Sömnbesvär är ett vanligt hälsoproblem i Sverige och det blir inte lättare att sova när solen är uppe nästan dygnet runt.

– Vi människor behöver lika mycket sömn hela året, men det är inte så konstigt att vi har svårare att sova på sommaren, när det är ljust längre på kvällarna och solen går upp tidigare på morgnarna, säger Marianne Ors. Hon är överläkare och forskare i klinisk neurofysiologi och ansvarig för sömnsektionen och sömnlaboratoriet vid Skånes universitetssjukhus.

Marianne Ors
Sover man dåligt en natt är det ingen katastrof – det kan man snabbt ta igen, menar Marianne Ors. Foto: Roger Lundholm

Men enligt Marianne Ors kan vi själva göra mycket för att undvika att drabbas av sömnbesvär på grund av den ljusa årstiden.

– Försök sänka aktivitetsnivån innan det är dags att gå till sängs. Sätt dig ner, lyssna på lugn musik eller andra vackra ljud och försök slappna av. Innan du lägger dig, vädra ut sovrummet ordentligt, sätt gärna korsdrag, dra ned rullgardinen och se till att ha ett tunnare täcke än det du har på vinterhalvåret. Fundera inte så mycket över morgondagen. Det är inte lätt att slita sig från ljuvligheten en skön sommarkväll, men försök se sömnen som ett njutningsmedel, säger hon.

– Skulle du ändå sova dåligt eller nästan ingenting alls en natt, så är det ingen katastrof. Det går ändå att prestera hyggligt dagen efter, och då sover du antagligen bra nästa natt i stället.

Enligt en studie från 2008 från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) var det cirka 24 procent av den vuxna befolkningen i Sverige som uppgav sig ha sömnbesvär, definierat som ”har svårt att somna mer än tre gånger i veckan” eller ”vaknar under natten mer än tre gånger i veckan”. Samma studie visar att fler kvinnor än män hade sömnbesvär, framför allt i ålders gruppen 30-49 år. Där var det hela 18 procent som hade sömnbesvär – dubbelt så många som bland männen.

– Det är egentligen inte så konstigt, då kvinnorna i den åldersgruppen är trippelarbetande: de både förvärvsarbetar, sköter hemmet och tar hand om barnen, säger Marianne Ors.

Människans dygnsrytm styrs av en inre biologisk klocka där både aktivitetsperiod och vila ingår.

– Det är ett fint reglerat system som måste fungera. Vi människor är biologiska varelser som behöver sömn, föda och sex för att överleva som art. Får vi inte sova dör vi.

Hur mycket vi behöver sova är till stor del ärftligt, berättar Marianne Ors.

– Vi är flexibla varelser som tidigt vaggas in i vår samhällsroll. Redan när vi går på dagis styrs vi av tider, i skolan ska vi följa ett visst schema och så vidare. En del av oss klarar det bättre än andra.

Marianne Ors har inga personliga knep för att sova bra, men ett gott råd.

– Somnar man inte ska man inte ligga kvar i sängen och skruva på sig. Då är det bättre att gå upp och läsa en bok. Då blir man snart trött, säger hon.

Text: OLLE DAHLBÄCK